Parapetbeslag er viktigere enn mange forstår

Riktige parapetbeslag er helt vesentlige for å holde fukten ute av bygninger med flate tak. Allikevel er det her det ofte syndes mest i byggeprosessen.

Parapetbeslag (også kalt gesimsbeslag) er beslag som monteres på kantene av bygg med flate tak. Dette skal beskytte avslutningen av membranen på taket og være et vannavvisende beslag med nedknekk og dryppnese som beskytter fasaden.

Derfor blir konsekvensene ofte store når disse ikke holder mål

Konsekvenser av feilmontering

De siste 100 årene har det blitt 20 prosent mer regn i Norge og prognosene er at det skal regne og blåse mer i tiden fremover. Det er krevende å holde alt dette vannet ute av bygninger og feilmontering av parapetbeslag gir stadig større skader.

Både fuktskadene og følgeskadene kan gi store konsekvenser for verdier og helse. Noe av det skumleste er kanskje de fuktskadene som ikke synligjøres med en gang. Når fukt får lov til å bli liggende i vegger og tak over lengre tid, utvikles gjerne muggsopp, som kan gi luftbårne sporer som har negativ innvirkning på helsen til brukerne av bygget.

For å holde bygningen tørr og sikker er det derfor viktig at parapetbeslagene uformes og monteres riktig, -og her syndes det mye.

Derfor blir det feil

En vanlig konsekvens av feilmontering er rett og slett at beslaget blåser av i kraftig vind. Da står konstruksjonen åpen og vann trenger inn umiddelbart. Utforming og riktig dimensjonering er derfor helt grunnleggende for å få en fagmessig og holdbar løsning.

Et utbredt problem er at høydeforskjellen mellom gesimsen og taktekkingen ikke er riktig. Byggforskserien har konkrete tall som skal sikre en holdbar løsning.

Det er imidlertid fullt lovlig å velge andre løsninger, men da skal man også kunne dokumentere at disse holder mål.

Problemene oppstår gjerne fordi utbyggere gir tømreren oppgaven med å utforme og montere beslagene på huset. Tømreren har normalt verken utstyr eller kunnskap til å forme materialene riktig, og da velges ofte den enkleste løsningen. Et typisk eksempel er flate parapetbeslag uten falset skjøt. Disse øker betraktelig faren for lekkasje, sammenlignet med fagmessig utført falsing.

Å utforme et beslag med falset skjøt krever kompetansen til en blikkenslager, men vil til gjengjeld gi et langt bedre og tryggere resultat.

Dette er bare ett eksempel, og det er mange andre elementer som kan påvirke integriteten og funksjonen til parapetbeslagene. Derfor bør du alltid bruke en fagkyndig blikkenslager til å utføre disse jobbene, når du ønsker et trygt og tørt hjem.

Parapetbeslag fra Gunvaldsen & Sønn

Blikkenslagerfaget er et av de eldste håndverkene som finnes, og Gunvaldsen & Sønn har vært blikkenslagere i godt over 60 år. Vi bruker gammelt håndverk i kombinasjon med moderne produkter, for å lage løsninger som tåler morgendagens utfordringer.

Trenger du bistand til å utforme, reparere eller montere parapetbeslag, så ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

Send oss en forespørsel

Kontaktskjema

  • Dra og slipp filer her, eller
    Max. file size: 10 MB, Max. files: 10.
    • Retningslinjer for personvern

    • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.