Hva lager en blikkenslager?

En blikkenslager er en håndverker som lager beslag og produkter av tynnplater.

Det meste som lages og monteres av en blikkenslager skal brukes til å beskytte et hus mot vær, vind og spesielt vann. Det kan være veldig mye på et hus som skal lages av metall, så det er viktig at det ikke bare har en funksjon, men også at det ser bra ut.

Dette gjelder alt fra pipehatter og takstiger til hele tak og fasader. I de fleste tilfeller vil blikkenslagerarbeidet bidra til å løfte det estetiske utrykker på huset og gjøre det komplett.

Men det var ikke bygningsbeslag som var opprinnelsen til fagområdet vårt.

Håndverket i et historisk perspektiv

Selv om blikkenslageren i dag har en viktig rolle under tilvirkning og vedlikehold av moderne bygg, er blikkenslagerfaget et håndverk som strekkes seg langt tilbake i tid.

I Norge etablerte de første blikkenslagerne seg fra slutten av 1200-tallet, først som kjelesmeder og kobbersmeder og senere som produsenter av en rustning som kalles en harnisk. Har du hørt utrykket «han var i full harnisk», så stammer dette fra en person i full utrustning klar til å kjempe. Blikkenslagerne har med andre ord satt sitt preg på historien i lang tid.

I moderne tid er det i all hovedsak beslagsløsninger til bygg som utføres av blikkenslageren.

Noen eksempler på dette er:

 • Tilpasse og montere metallplater til fasader på bygninger
 • Lage og montere plater til tak (taktekking)
 • Lage og montere beslag, tak- og pipehatter, takrenner og nedløpsrør
 • Planlegge, produsere og montere ventilasjonsanlegg
 • Service og vedlikehold av tak, fasader og ventilasjonsanlegg
 • Utvikle og produsere interiørdetaljer i metall

For å utføre denne typen arbeider kreves grundig opplæring og erfaring, i tillegg til at man har noen bestemte personlige egenskaper.

Viktige egenskaper for en blikkenslager

Mye av det som lages av en blikkenslager skal være synlig og ha viktige funksjoner i veldig mange år. I tillegg møter vi ofte utfordringer på steder der ting er litt utenfor normalen, og det må vi finne løsninger på.

Derfor er det viktig at en blikkenslager er både presis og nøyaktig, samtidig som man har kreativitet og erfaring til å finne holdbare og estetisk appellerende løsninger.

Her hos Gunvaldsen & Sønn har vi vært blikkenslagere siden blikkenslagermester M. Gunvaldsen startet opp i 1960. Derfor kan du på mange måter si at vi har faget i blodet. Vi er en del av en lang håndverkshistorie og vi etterstreber å levere en kvalitet som holder til lenge etter at vi selv har gått inn i historien.

Trenger du råd eller hjelp til blikkenslagerarbeid, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt for en uforpliktende prat.

 

Send oss en forespørsel

Kontaktskjema

 • Dra og slipp filer her, eller
  Max. file size: 10 MB, Max. files: 10.
  • Retningslinjer for personvern

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.